Project

Grote kerk en kerkplein

Hoorn

Kijkend naar de binnenstad van Hoorn, valt op dat er nagenoeg geen openbaar groen in de stad aanwezig is. Door een nieuwbouw rondom de Grote Kerk te situeren, welke aansluit op het straatniveau van de Nieuwstraat en licht hellend oploopt in de richting van de Peperstraat, ontstaat een gelijkmatig verloop vanuit de binnenstad naar het openbare groene dak. Dit dak voorziet de binnenstad van een openbare groenvoorziening in het “versteende hart” van Hoorn.

Door een “open strook” tussen de contouren van de Grote Kerk en de gedeeltelijk omsluitende nieuwbouw, ontstaat in deze nieuwbouw transparantie en daglicht waardoor het statige volume van de Grote Kerk niet wordt aangetast.

Naast de functie als stadspark levert het groene dak onder andere ook de volgende voordelen op, voor zowel het gebouw als voor het stadshart;

- duurzame toepassing
- geluidsisolatie
- wateropname / vertraagde waterafvoer
- natuurlijk uitzicht / rustgevende werking
- verbetering luchtkwaliteit (fijnstof / CO2)
- vorming van natuurlijke aromatische geuren
- energie besparing
- langere levensduur dakbedekking
- hogere “return on investment” bij vastgoedinvesteringen
- groendaken komen in aanmerking voor subsidies

Onder dit groene dak van de nieuwbouw speelt zich een dagelijkse vers markt af. De markt en Hoorn zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De huidige goederenmarkten zijn op verschillende dagen verspreidt over de stad.

De nieuwe dagelijkse vers markt zal zich bevinden op de begane grond van de Grote Kerk en de gedeeltelijk omsluitende markthal. De producten op de dagelijkse vers markt zijn onder andere; vlees, vis, brood, groente, fruit en specerijen. Een grote vers markt, met veel producten uit de eigen streek en daar buiten, maar waar vooral ruimte is voor verse seizoen producten.

De vers markt heeft geen last van herfstachtige of winterse omstandigheden en is, naast de gezelligheid en veelzijdigheid, een verrijking voor de binnenstad van Hoorn.

De eerste verdieping van de kerk voorziet in winkelruimte. Het uitgangspunt is dat hier meerdere winkels gevestigd kunnen worden.

Aan de zuidkant van het kerkplein is de toegang tot de parkeergarage gesitueerd. De parkeergarage is zowel een voorziening voor de omwonende alsmede voor de bezoekers van de markthal en de binnenstad. Op deze wijze wordt de toegankelijkheid van de binnenstad vergroot en blijft voor de omwonende de mogelijkheid om te parkeren nabij de woning gewaarborgd . Door het ondergrondsparkeren, verdwijnen de auto’s uit het straatbeeld van de openbare ruimte rondom de Grote Kerk hetgeen leidt tot een absolute kwaliteitsverbetering.

Opdrachtgever: Architectuurcentrum West Friesland
Status: Prijsvraag
Top